Keres:

A pontos vázméret megválasztása elengedhetetlen feltétele a kényelmes és hatékony kerékpározásnak. Persze ez nem is olyan egyszerű feladat, ha nem tudunk elmenni, és ráülni vagy kipróbálni a kiszemelt kerékpárt.

A pontos vázméret megválasztása elengedhetetlen feltétele a kényelmes és hatékony kerékpározásnak. Persze ez nem is olyan egyszerű feladat, ha nem tudunk elmenni, és ráülni vagy kipróbálni a kiszemelt kerékpárt.

Az alábbi módszer segítségével már otthon is megtudhatjuk, hogy mi lenne a számunkra javasolt kerékpár ideális vázmérete:

1. Álljunk mezítláb háttal egy falnak.

2. Mérjük le a talaj és a lágyék legalacsonyabb pontja közti távolságot.

3. Ezt a számot szorozzuk meg
  • mountain bike esetén 0,57-tel
  • túrakerékpár esetén 0,63-mal
  • országúti kerékpár esetén 0,66-tal

4. Az eredményt el kell osztani 2,54-gyel (1 coll = 2,54 cm). Az így kapott érték a számunkra javasolt vázméret coll ban.


Azonban ne felejtsük el, hogy ezek a számítások nagyon általánosak. Figyelembe kell vennünk, hogy nagyon sok tekerési stílus vagy anatómiai különbség van a felhasználók között. Valamint a kerékpárok nem csak típusonként, hanem méretenként is eltérő hosszúságúak, amely szintén nagyon fontos paraméter a megfelelő kerékpár kiválasztásánál, hiszen a hosszúság is befolyásolja a kerékpáros testhelyzetét, tekerési pozícióját. A hosszúságon azonban könnyen változtathatunk egy rövidebb vagy hosszabb, esetleg egy magasabb vagy alacsonyabb kormányszár (esetleg állítható kormányszár) segítségével, vagy a nyeregnek a nyeregcsövön történő előre vagy hátra mozgatásával.

Egy másik nagyon fontos szempont a kerékpározás stílusa. A klasszikus felhasználási területek esetében, mint az utcai, hegyi vagy túra jellegű felhasználásnál a lentebb található paraméterek megfelelő útmutatást adnak a helyes vázméret megválasztásához. Azonban ha szélsőségesebb terepviszonyok között szeretnénk használni kerékpárunkat (maraton, xc verseny, 4x, downhill), jobban járunk, ha legalább egy vagy két mérettel kisebb vázméretet használunk, hiszen minél kisebb a váz, annál könnyebb vele manőverezni. Természetesen nem szabad túlságosan kis méretet sem választani, mert az ugyanúgy negatív hatással van a kényelemre és hatékonyságra. Tehát meg kell találnunk egyfajta "arany középutat", figyelembe véve a matematikai számítást, a tekerési stílusunkat, és hozzáértő szakemberek véleményét is.


<< Vissza

DZ Bike
szerviz
Vác Galcsek utca 8-10 Telefon: 06-27/310-554
Vegye szakembertől, vigye szakemberhez
javítás, karbantartás, felújítás
alkatrészek, kiegészítők, tartozékok
Webfejlesztés: DunaWeb Kft.